Header

Beetlejuice (1988)

Kategori: Komedi

Vår cinematiska resa påbörjas ironiskt nog med två individers snopna frånfälle. Dessa två personer, Adam (Alec Baldwin) och Barbara (Geena Davis), i kultfilmen ”Beetlejuice” från 1988, regiserad av Tim Burton.

 

Vi börjar hemma hos paret Maitlands (Baldwin och Davis) som beslutar sig för att ta en semester hemma. De börjar med att besöka byn för att hämta upp lite material till modelstaden som Adam bygger, men på vägen hem kör de nästan på en hund på en bro vilket resulterar i att de kör av bron och sedemera drunknar. De vaknar upp hemma i huset, och en ny familj flyttar in. Den nya familjen, Deetz, börjar dekorera om hela huset, vilket Maitlands är ytterst negativt inställda till. De försöker skrämma bort familjen Deetz men misslyckas och tar därför hjälp av ett annat spöke, den självprofilierade bio-exorsisten Beetlejuice (Michael Keaton).

 

Vi är båda överrens om att Beetlejuice är en fantastisk film, även om Herr Sjöström kanske inte placerar den lika högt upp på favoritlistan. Den här filmen är full av mörk humor, och det är Tim Burtons andra långfilm. Filmen kom att definiera Burtons stil som regissör och producent. Beetlejuice inledde också det långa sammarbetet med flera framstående skådespelare som Winona Ryder (som spelar familjen Deetz dotter, Lydia) och Michael Keaton (som senare skulle dyka upp i Burtons två Batman-filmer), samt det med kompositören Danny Elfman.

 

Fru Sjöström tycker att Beetlejuice är en sådan fantastisk film att det inte finns något negativt att säga om den. Allt från de oslipade animationerna till musiken lyser genialitet.
Herr Sjöström anser att filmen är en perfekt utgångspunkt för den som vill komma in i Burtons idévärld men som inte riktigt vet vart man ska börja. Filmen har den ”Burtoneska” karaktären som genomsyrar alla hans senare filmer, humorn är mörk men lättvindig, scenerierna extrema och musiken är perfekt anpassad.

 

Fru Sjöström sätter givetvis en 10a, medans Herr Sjöström sätter 8. Vilket ger ett snittbetyg på 9.

 

Visste du att Jack Skelington gör sitt första framtränande i Beetlejuice? 

Kommentera inlägget här: